Avansert Yoga Praksis (AYP)
Introduction
Indeks - Hovedleksjoner

Forrige   |  Neste

Merk: For de komplette leksjonene, med tillegg, se  AYP Easy Lessons for Ecstatic Living Books.  For detaljerte instruksjoner i dyp meditasjon, se AYP boka  Dyp Meditasjon.

Leksjon 33 - Meditasjon Q&A
- En ny mte sitte p under meditasjon

Fra: Yogani
Dato: Fredag 5. Desember, 2003 17:03

Nye Medlemmer: Det anbefales at du starter lese p begynnelsen av dette arkivet, da tidligere leksjoner danner grunnlaget for denne leksjonen. Den frste leksjonen er: "Hvorfor Denne Diskusjonen?"

Q: I en yogaklasse jeg gikk i sa instruktren at man alltid skal sitte med rett rygg uten ryggst p en gulvmatte eller pute nr man mediterer. Dette har jeg prvd og blitt ganske sr underveis. Er dette ndvendig for at meditasjonen skal vre vellykket? 

A: Kort fortalt, nei. Meditasjonen er like virksom om vi sitter p en myk overflate med ryggst. En lenestol fungerer bra. sitte p en seng med et par puter i ryggen er bedre, av grunner som blir tydelige om en liten stund. Ikke mediter i en liggende posisjon, da dette kan lede til svn heller enn meditasjon. Poenget er sitte rett opp og ned p en komfortabel mte. Vi nsker ikke at undvendig kroppslig ubehag skal konkurrere med den enkle meditasjonsprosedyren. Det er ok meditere p en hard overflate uten ryggst i tjue minutter eller mer, dersom det er naturlig for deg. Men ikke mange vil vre i stand til gjre dette, og det er ikke ndvendig. Mindre komfort er synonymt med undvendig distraksjon under meditasjon. S la det vre komfortabelt.  

Nr dette er sagt, her er en annen innfallsvinkel. 

Straks du er stdig i din daglige meditasjonsrutine og fler du er klar for neste skritt i yogapraksisen din, er det en god ide legge bena i kors mens du mediterer. Det er her sengen viser seg vre nyttig. Det er fint dersom du kan bye inn det ene benet og plassere fotslen mot innsiden av det andre lret slik at helen din er nr skrittet ditt. Det andre benet kan byes inn med fotslen hvilende p skinnleggen til det frste benet. Det spiller ingen rolle hvilket av bena dine du frst legger mot innsiden av lret. Det bestemmer du selv. Med tiden kan du utvikle evnen til bytte ben slik at begge vil vre i stand til ligge innerst nr du mediterer.  Komfort vil vre det som avgjr hvilket ben du plasserer innerst.  

Dersom dette er nytt for deg virker det kanskje vanskelig. For de fleste vil det kreve en del velse, men vr tilnrming til dette er ikke ekstrem. Vi velger en svrt myk og gradvis tilnrming. Det er viktige, langsiktige grunner til at vi forholder oss til dette n, s gjr de ndvendige  vurderingene, s lenge det ikke setter din daglige meditasjonsrutine p spill.

Nr du forsker det frste gang finner du kanskje ut at du ikke er i stand til legge innsiden av foten din mot lret ditt. Du oppdager kanskje at knrne dine stikker opp i luften, at de ikke vil ligge flatt ned mot sengen. G s langt du kan uten miste komfort, og bruk puter til sttte opp knrne om ndvendig, slik at du kan ha det s behagelig som mulig mens du mediterer. Ikke plag deg selv, eller meditasjonen, ved tvinge deg selv inn i en ubehagelig stilling. Det vi nsker er mykt hjelpe bena vre inn i en korset stilling over tid. For noen skjer det umiddelbart. For andre kan det ta uker eller mneder med myk overtalelse. Det er i denne retningen vi gradvis nsker g. Rom ble ikke bygget p en dag.

Etter hvert som du blir mer kjent med fysiologien i bena dine vil du oppdage at knrne dine lettere vil legge seg komfortabelt ned mot sengen nr fotslene dine vender litt oppover. Trne p den innerste foten kan da stikkes inn under lret mens helen forblir i nrheten av skrittet, og trne p den ytterste foten kan da stikkes under skinnleggen. Sengen er ideell for dette, siden fotslene lett kan vendes oppover mens oversiden av foten synker litt ned i madrassen. Bare bruk puter til fylle igjen hullet under knrne dersom de fremdeles ikke berrer sengen etter at du har snudd fttene med fotslen opp. Men dersom du snur fotslene oppover skal knrne komme ned p sengen akkurat i det du nesten kneler p sengen med bena langt fra hverandre. Bruk ryggst mens du mediterer og utvikler denne nye mten sitte p under meditasjon. Du vil oppdage at du kan bli komfortabel i denne stillingen etter myk overtalelse i flere uker og mneder. Dersom det blir ubehag i bena under meditasjonen er det ok strekke ut ett eller begge ben p sengen etter behov og fortsette meditasjonen. Eller du kan variere hvilket ben som skal vre innerst og fortsette p den mten. Gjr det som m til for ha det behagelig under meditasjonen, samtidig som du forsiktig velger sitte med bena i kors. Med tiden vil denne mten sitte p falle seg helt naturlig, og du vil enkelt vre i stand til meditere uten en gang legge merke til hvordan du sitter.

Dersom du har et handicap eller andre begrensninger du ikke kan gjre noe med, s er det ok om det sitte med bena i kors ikke kommer til vre mulig for deg. Du kan fortsatt meditere og oppn alle fordelene. Ingen ting er tapt. Etter hvert som vi litt lenger fram i tid tar opp nye avanserte yoga velser, s finnes det mter oppveie for at bena ikke ligger i kors. Bena i kors er foretrekke, men det er ikke obligatorisk.  

Vi sitter bare normalt p stolen vr uten ha bena i noen spesiell stilling dersom vi er i situasjoner der vi mediterer om bord i fly, p kontorer, venterom, etc. Men nr vi mediterer hjemme velger vi alltid (p en behagelig mte) sitte med bena i kors slik det nettopp ble beskrevet. Det er en viktig forberedelse som vil danne grunnlaget for en dramatisk fase i vr ndelige transformasjon etter hvert som vi legger til ytterligere avanserte yoga velser.

Guruen er inni deg.

Merk:
For detaljerte instruksjoner i dyp meditasjon, se AYP boka  Dyp Meditasjon.
For detaljerte instruksjoner i siddhasana, se boka AYP Asanas, Mudras and bandhas.

Forrige   |  Neste